Fotografia Nom
L'abró de bedoll
(Leccinum scabrum) és un bolet boletal comestible.
L'abró vermell
(Leccinum aurantiacum) és un bolet comestible de l'ordre dels boletals.
El Cama-sec de soca -
també anomenat popularment com a alzinoi, pollancró o rouró- (Armillaria mellea) és un fong freqüent als Països Catalans, especialment a l'illa de Mallorca, i es pot comportar com un paràsit molt perjudicial i provocar problemes greus en explotacions forestals. L'any 1903 es va descriure una plaga en els tarongers de la vall de Sóller (Mallorca) que afectà d'una manera molt negativa en l'economia de la comarca.
L'amanita rubescent o vinosa (amb precaució)
(Amanita rubescens) tendeix a envermellir-se quan es fa vella o quan se la frega amb els dits.
L'apagallums de cama blanca
(Macrolepiota rhacodes) és un bolet comestible de l'ordre dels agaricals.
El bola de neu
(Agaricus arvensis) és un bolet que pot arribar als 20 cm de llarg i té la carn blanca.
La bola-de-neu de bosc o Rubiol de bosc
(Agaricus silvicola) és un dels bolets més corrents entre els d'aquest gènere.
El bolet de noguer
(Polyporus squamosus), degut al seu llarg període de creixement, es pot trobar gairebé durant tot l'any.
La bromosa
(Clitocybe nebularis, del llatí nebula -núvol, boira- ja que fa referència al color grisenc i trist d'aquest bolet) és un bolet que conté una substància anomenada nebularina, de propietats antibiòtiques i que pot ser la causant de la seua toxicitat. La nebularina és soluble en aigua i això explica la conveniència de bullir les bromoses i llençar l'aigua resultant de la cocció.
El bec de perdiu
pota de perdiu o cama de perdiu (Chroogomphus rutilus, del grec khrós: color; gómphos: clau, pern; del llatí rutilus: vermell) és un bolet de la classe dels basidiomicets i comestible.
El cama-sec
també anomenat carrereta o fals moixernó- (Marasmius oreades, del grec marasmós -extremament prim- i Oreiádes -nimfes de les muntanyes) té la carn molt minsa i forma grans erols en els prats. Abans, quan no se'n sabia l'origen, s'associaven a l'activitat de les fades i les nimfes de les muntanyes.
La cassoleta taronja
(Aleuria aurantia, del grec áleuron -farina de blat- i del llatí aurantia -taronja-) és un bolet fàcil d'identificar pel seu viu i escandalós color ataronjat ja que no hi ha cap altra cassoleta d'aquest color.
La cogoma groga
(Amanita citrina) és comestible però de molt baixa qualitat. A més, la possibilitat de confondre aquest bolet amb altres espècies tòxiques és tan elevada, que cal recomanar que no es consumeixi.
El cortinari gros
(Cortinarius praestans, en llatí cortinarius significa "que porta cortina" i praestans vol dir "remarcable, eminent, alt") és un bolet de color llampant i de mida grossa, que no passa desapercebut.
La cualbra retgera o puagra groga
(Russula aurea) és un bolet de coloració daurada ataronjada.
La farinera
(Amanita ovoidea) és un bolet que apareix freqüentment als terrenys calcaris en tota mena de boscs i voreres d'aquests.
El fetge de vaca
(Fistulina hepatica, del llatí fistula -tub- perquè fa referència als tubs de sota del capell que acullen l'himeni d'aquest bolet; i del grec modern hepatiké -relatiu al fetge- per la seua similitud amb un fetge) és un estrany i inconfusible bolet de tardor molt corrent en alguns indrets i força rar en altres.
La flammulina
(Flammulina vetulipes) és un bolet de cama vellutada i barret viscós que creix de manera natural a la tardor sobre les soques tallades i fusta morta de Celtis sinensis var. japonica, un arbre molt proper al lledoner.

Els conreadors d'aquest bolet no volen obtindre el mateix bolet que creix al bosc ja que aleshores té un gust poc interessant. El conreen de manera que aconsegueixen que s'allargui molt la cama i que formi unes flotes amb el barret minúscul. Aleshores, el bolet desenvolupa un sabor molt atractívol.

A la primera imatge es pot observar la forma conreada i a la segona la forma silvestre.

La greixa d'avet
(Hericium coralloides) és un bolet comestible.
La lleterola roja o lleterola sastre
(Lactarius volemus, del llatí pirum volemum -mena de pera grossa, que omple tota la mà) és, sovint, un bolet que parasita i es descompon aviat.
El lleterol de bedoll (amb precaució)
(Lactarius torminosus) és un bolet indigest ja que pot produir violents vòmits si és menjat cru. Tanmateix, a Finlàndia, Rússia i altres països europeus és consumit després d'haver-lo mantingut en remull durant cinc dies o d'haver-lo cuit.
De la família de les russulàcies, la llora blanca o llora clapada
(Russula virescens, del llatí virescens -que es torna verda-) és la més apreciada.
La maneta arrissada
(Sparassis crispa) és un bolet comestible però que cal netejar amb molta cura.
El mataparent de cama roja
(Boletus erythropus) creix en boscos de coníferes a l'estiu i a la tardor. A Europa és troba sovint als mateixos indrets que el Boletus edulis.
El moixernó, moixeró o bolet de Sant Jordi
(Calocybe gambosa, en grec kybe vol dir "cap" i kalós és "bonic", i al·ludeix al bonic barret d'aquest bolet. En llatí, gambosa significa, referint-se a un animal, "que té la sofraja inflada" ja que aquest bolet té el peu inflat, a mig aire).
El molleric clapat o mataparent clapat
(Suillus variegatus) és un bolet molt abundant.
El molleric granellut
(Suillus granulatus, del llatí suillus -mena de bolet de baixa qualitat-, derivat del llatí sus que vol dir porc; i del llatí granulatus -granulós-) té unes granulacions a la part alta del peu que són característiques d'aquesta espècie.
La pampa
també anomenada candela de bruc o porrosa- (Clitocybe geotropa, de la paraula grega gê que vol dir "terra", i tropé que significa "direcció", perquè sembla indicar la forma del barret girat o dirigit cap a terra) és un bolet molt apreciat en indrets concrets com ho fa pensar els molts noms populars que té.
La pampeta
(Lepista inversa, del grec lepasté -vas ample de terrissa que recorda la forma d'un bolet-, i del llatí inversa -invertida-. El nom científic fa clara referència a la vora del barret, sempre incurvada, mirant cap avall) és un dels bolets més comuns a la tardor, que surt, sense gaires exigències, pertot arreu i en grups nombrosos.
La pebrassa vellutada
(Lactarius vellereus) és un bolet amb un barret de color blanc de 10 a 25 cm de diàmetre.És un bolet comestible però de poca qualitat a causa del seu sabor acre. Tanmateix, a Rússia és consumit rostit.
La pentinella rosada
(Laccaria laccata) deu el seu nom al seu aspecte llis i brillant que sembla envernissat.
El pinetell o rovelló d'obaga
(Lactarius deliciosus) és un bolet de la família de les russulàcies. A Catalunya és un dels bolets més apreciats gastronòmicament.
El pinetell de calceta
(Suillus luteus, del llatí suillus -mena de bolet de baixa qualitat-, derivat del llatí sus que vol dir porc; i del llatí luteus -groc fosc-) és un bolet amb un anell atípic.
El rovelló
esclata-sang, pinenc, pinenca o paratge (Lactarius sanguifluus, del llatí lactarius: que té llet; sanguifluus: que raja sang.), és un bolet de la família de les russulàcies, dels més apreciats gastronòmicament. Sovint s'anomena rovelló un altre bolet del mateix gènere: el pinetell (Lactarius deliciosus), també molt apreciat gastronòmicament. Alhora a vegades també es diu pinetell a aquest bolet. Ambdos són, sens dubte, els bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya.
El sureny fosc
(Boletus aereus, del llatí boletus: bolet) és un bolet de la classe dels basidiomicets i comestible, molt semblant al Boletus aestivalis i al cep (Boletus edulis), amb el que sovint se'l confon
La tòfona negra
(Tuber melanosporum, del llatí tuber -tubercle tòfona- i del grec mélas, mélanos -negre- i sporá -llavor, gra-) és un bolet que viu soterrat, associat amb les arrels d'arbres forestals, sobretot dels gèneres Quercus (roures, alzines, etc.) i Salix (salzes), formant micorrizes.
El bolet anisat o bolet d'anís
(Clitocybe odora) és un fong freqüent als alzinars i pinedes. El fort aroma anisat que desprèn la carn fa que es sàpiga de la seua existència al bosc abans de veure'l ja que impregnen l'ambient d'un agradable olor ben característic.
El xampinyó
(Agaricus bisporus) és el bolet comestible més conreat a occident. És un fong de l'ordre dels agaricals.
 
- Piera Edicions S.L.
Joan Prim 83 - Tel. 93 840 52 90 - 08400 Granollers (Barcelona) - CIF B-59904029 - Registre Mercantil - Tomo 21392 Foli 165 Fulla B-21770