Les Rutes del Vi i del Cava proposen conèixer cellers,caves, restaurants, botigues especialitzades, allotjaments i centres divulgatius curosament seleccionats. L’invita també a descobrir i gaudir del seu paisatge i de les seves gents, de la seva cultura, la seva història i el seu patrimoni, dels seus vins, els seus caves i la seva gastronomia.

ruta 1

Aquesta Ruta transcorre per la zona nord-oest de la comarca. Partint de Vilafranca o de Sant Sadurní la ruta s’endinsa en els municipis propers a la Serralada Prelitoral. Aquesta circumstància fa que al llarg de la ruta poguem descobrir algun mirador excepcional, com ara Santa Maria de Foix o Font-rubí.

Municipis per on transcorre la ruta: Pacs del Penedès, Sant Martí Sarroca, Torrelles de Foix, Pontons, Vilobí del Penedès, El Pla del Penedès, Font-rubí, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia.

ruta 2

Aquesta Ruta transcorre per la zona est de l’Alt Penedès i s’estén endirecció cap a les comarques del Baix Llobregat i del Garraf. El punt de sortida recomanat és Vilafranca, i en el decurs de la ruta es pot gaudir de l’excel·lent mirador que ofereix el castell d’Olèrdola i d’importants zones boscoses cap a Olesa de Bonesvalls i l’Arboçar.

Municipis per on transcorre la ruta: Olèrdola, Avinyonet del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat de Sesgarrigues i Sant Sadurní d’Anoia.

ruta 3

Aquesta Ruta abasta la part nord de la comarca. Partint de Vilafranca o de Sant Sadurní, s’endinsa per municipis propers a la serra d’Ordal, com ara Gelida, i cap a d’altres a la vora de la comarca veïna de l’Anoia i de la serra d’Ancosa(Torrelavit, Sant Quintí de Mediona i Sant Joan de Mediona). Fer la ruta permet conèixer pràcticament tota la diversitat de paisatges de la comarca.

Municipis per on transcorre la ruta: Gelida, Sant Llorenç d’Hortons, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Puigàlber, Santa Fe del Penedès, la Granada, les Cabanyes, Sant Sadurní d’Anoia.

ruta 4

La Ruta abasta la zona sud-oest de la comarca on la depressió prelitoral del Penedès va escolant les aigües cap al riu Foix, el qual i a l'entorn del pantà del mateix nom i del conjunt medieval de Castellet, constitueix un paratge natural de gran interès –el parc del Foix. Entre altres punts singulars cal esmentar el Castell de Penyafort i el Castellot de Castellví de la Marca.

Municipis per on transcorre la ruta: Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal i Santa Margarida i els Monjos.

ruta 5

Subirats és el municipi més gran de la comarca i la ""Capital de la Vinya"".

El punt de partida de la ruta és l'Estació Vitivinícola de Lavern des de la qual es proposa, diumenges i festius, una visita a les empreses de la zona amb un autobús turístic. La vista des del castell de Subirats és un altre punt imprescindible, així com la possibilitat de fer excursions a peu, en bicicleta o en 4x4.

ruta 6

Aquesta ruta és d’àmbit urbà i transcorre per Vilafranca del Penedès, la capital de l’Alt Penedès. Passejant per carrers i places descobrireu una de les ciutats mitjanes més importants de Catalunya per la seva història, la seva situació estratègica, les bones comunicacions i per ostentar la capitalitat d’una comarca amb una forta tradició vitivinícola.

Vilafranca ha sabut combinar la noblesa medieval amb les noves tendències pròpies d’un modern centre comercial, cultural i de serveis.

ruta 7

La ruta de Sant Sadurní d’Anoia és fonamentalment d’àmbit urbà. Voltant per la mateixa vila i per les caves del seu entorn es fa evident que és terra de vinyes i de cava en plena comarca de l’Alt Penedès i desplega un paisatge d’arrels mil·lenàries captivador.

Entre Barcelona i Tarragona i acaronant la costa, és un lloc de pas gairebé obligat per a tots aquells que travessen Catalunya en direcció nord-sud.

font: altpenedes.net