GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

 

BREU HISTÒRIA

Les primeres dades es remonten a quan el comte cerdà va fer donació de les terres al monestir de Bagà, el s.X, mentre que la torre de Guardiola va a passar a dependre del monestir de Sant Llorenç.

Al s.XIII la batllia del castell de Guardiola depenia d'una família que tenia com a cognom Guardiola, però el 1281,Agnès de Guardiola va renunciar al càrrec i va lliurar el castell al monestir a canvi de la seva manutenció vitalícia. Els reis Jaume II i Alfons III de Catalunya-Aragó van incorporar el castell al domini reial, i el 1327 es va arribar a un acord que cedia al rei la meitat per individís del castell.

El castell fou l'escenari del combat entre els partidaris del rei Jaume III de Mallorca i els de Pere III de Catalunya-Aragó. L'exèrcit de berguedans van fer fugir les tropes de Jaume III. Anys més tard, el castell i el terme de Llenes van ser venuts a la Universitat de Berga i el 1365, l'abat de Sant Llorenç venia la seva meitat al baró de Pinós. La rivalitat entre els dos propietaris va registrar nombrosos conflictes entre partidaris.

El 1469, Joan II va donar el castell a Galceran del Pinós-Fenollet i de Mur, en compensació de les possessions confiscades al Rosselló pel rei francès. La pesta negre del 1589 i la Guerra dels Segadors, van portar incertesa a la població i nombroses baixes censals. El cardenal Richelieu, el 1642, va ordenar l'enderrocament del castell.

Després de la Guerra de Successió, el s.XVIII, la vida dels berguedans va ser més estable, i durant el s.XIX, es va incrementar l'activitat minera i indústrial.

Després dels avatars de la Guerra Civil, ja en el s.XX, l'arribada de nous habitants prvinents del Sud d'Espanya ha fet revitalitzar la vida econòmica i social del terme. Avui en dia, malgrat la recesió demogràfica en els darrers anys, Guardiola es presenta en el nou segle amb la màxima estabilitat i prosperitat.

tornar a la pàgina principal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

els nostres serveis