GUÍXOLS A.D.
© PIERA EDICIONS S.L.
Apartat de Correus, 77
08400 Granollers
Tel. 93 840 52 90
email: internet@pieraedicions.com
tornar a pàgina anterior

L'orígen del futbol a Sant Feliu de Guíxols cal situar-lo a la segona dècada del segle XX, poc abans de l'esclat de la Primera Guerra Mundial. Va ser un grup de joves guixolencs el primers que van introduir aquest nou esport, que provenia d'Anglaterra, i van començar a jugar a pilota seguint les normes que s'havien establert i amb les aportacions tècniques dels veïns de Sant Feliu que estudiaven a Barcelona.

Aquesta nova activitat no va passar desapercebuda a una entitat com l'Ateneu Social, fundat pel mossèn Sants Boada, que ràpidament va començar a treballar per a poder tenir unes instal·lacions adequades per a la pràctica del futbol. D'aquesta manera, el 24 d'agost de 1913 es va inaugurar el primer camp als terrenys que havien estat l'"horta dels frares". En aquest mateix moment es forma una nova secció de l'Ateneu Social, que estarà dedicada a preocupar-se dels esports sota el títol d'Ateneu Deportiu. No va ser fins al 14 de febrer del 1914 que es va fer el primer partit del que se'n té notícia i que va enfrontar a l'equip local amb el Cassà, amb el resultat final de 3 gols a 2. També es va iniciar en aquesta època la feina amb el futbol base, amb un equip infantil que realitzava partits amistosos amb equips de pobles veïns. Una de les primeres alineacions de l'Ateneu Deportiu Guíxols estava formada per Padrol, Julià, Josep i Vidal; Escriba, Vives i Saura; Surís, Freixes, Font, Balaguer i Regincós.

Ens hem de situar a l'any 1952 per a veure el Guíxols a Tercera Divisió, fet que va coincidir amb la presència al club de Francisco Campoy i del senyor Clavaguera. L'ascens es va aconseguir per l'ampliació de la categoria i no per mèrits propis, cosa que va introduir al club en una greu crisi. L'arribada de la democràcia va coincidir amb la sortida del pou negre on havia estat el Guíxols. El 1980 es va produir la renúncia a l'ascens a la Regional Preferent, que provocar la indignació d'una part de l'afició. D'aquesta darrera etapa del Guíxols cal destacar-ne una major atenció als jugadors formats al club i també la promoció del planter, ja que si bé funcionava un equip juvenil, no va ser fins a aquests anys que es van començar a formar equips de futbol base. La primera temporada, l'equip dels alevins va guanyar el campionat comarcal, fet que va suposar una injecció de moral per als components de la Penya Sport, que és el nom que rebia aquesta secció esportiva. També cal ressaltar els campionats provincials d'alevins de les temporades 1980-81, 1981-2, 1982-3 i el campionat provincial infantil de 1982-83.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

història