RODA DE TER
 
 
Les primeres dades que es coneixen de la vila es remonten al neolític mitjà i recent, sobre el 4300 al 2500 a.c., a la zona de Sant Jaume i al Puig Guardial. Posterior descobriments de restes arqueològics demostren la següents civilitzacions prehistòriques a la zona, com per exemple, els ausetans, entre el 1200 i el 650 a.c.
L'època romana es evident durant el s.II a.c. fet que repercutirà en un desenvolupament de la societat osonenca i en concret de Manlleu on es conserven troballes al mas Madiroles, al Fugurull...

Durant els s.XIV i XV la pesta negra, les epidèmies i les guerres van minvar la població fins a límits insospitats. La recuperació fou lenta però gràcies a la manufacturació de la llana es va refer amb èxit. Durant la guerra de Successió, l'any 1702, la vila es va veure implicada degut al recolzament de la població a Felip V.

Durant el s.XIX es va iniciar la industrialització amb especialització en els teixits de cotó i s'aprofità el riu Ter com a font d'energia. El s.XX comença amb la crisi tèxtil deguda a la pèrdua de les colònies espanyoles però l'electrificació i nous sectors com el metalúrgic, l'alimentari i la maquinària fan créixer espectacularment la vida econòmica i social del poble.

L'aigüat de 1940 va complicar encara més la recuperació, fins mitjans de segle quan la vila inicià un espectacular creixement, en part per l'onada de immigrants que en quinze anys multiplica per dos el cens poblacional. En l'actualitat Roda de Ter presumeix de ser una vila vital i amb suficients inquietuds per avançar en concordància amb el seu temps...
 
PÀGINA PRINCIPAL
 DADES GENERALS  LLOCS D'INTERÈS CULTURAL  *  EMPRESES i COMERÇOS
 ON MENJAR, ON DORMIR  *  FESTES I CELEBRACIONS