VILANOVA D'ESCORNALBOU
 
 
Les primeres dades del poble es centren a la partida del Vilar, prop de l'actual emplaçament de la vila, al qual es va traslladar la primitiva població, donant nom a la denominació present, durant l'època romana. Durant la primera meitat del s. XII pertanyia al valiat de Siurana i no formà part de la donació que l'any 1118 féu Ramon Berenguer III al bisbe Oleguer. Va formar part de la Baronia d'Escornalbou i participà com a membre actiu a la Comuna del Camp, des de 1339.

Durant la guerra dels Segadors, Vilanova va patir la presència dels soldats i el saqueig de les collites i un cop acabada la guerra quedà en condicions econòmiques precàries i fins a començaments del s. XVIII, la presència de soldats allotjats, castellans, italians i flamencs, fou constant. L'any 1687 resultà afectada, com tota la comarca, per una plaga de llagosta, que donà lloc al vot Sant Agustí, el 1688.

Durant els segles XVIII i XIX experimentà un creixement demogràfic i econòmic, però a partir del desastre de la fil.loxera, s'inicià un descens que continua actualment. Com en els altres pobles de la Baronia, l'ideologia federal fou dominant a la segona meitat del s. XIX i arran de l'exili de la reina Isabel II es feu una manifestació republicana, que afavorí la victòria dels federals en les eleccions del 1869.

En el segle XX, al marge del greu periode de la guerra civil, la vila troba el seu punt d'estabilitat i afronta el futur amb el màxim optimisme.
 
PÀGINA PRINCIPAL
 DADES GENERALS  LLOCS D'INTERÈS CULTURAL  *  EMPRESES i COMERÇOS
 ON MENJAR, ON DORMIR  *  FESTES I CELEBRACIONS