CALLDETENES



La població de Calldetenes, centre del Municipi antic de Sant Martí de Riudeperes, va formar-se a partir de la segona part del segle XVI a l'antic "Calle de Tenes", a l'extrem de la demarcació de la parròquia de Sant Martí de Riudeperes, a l'indret on confluia amb els termes de Vic i de Santa Eugènia.

El ràpid creixement va fer crear els municipis actuals entre 1820 i 1840, i es va establir a aquesta població la capitalitat de l'antiga quadra o terme de Riudeperes.

Els cavallers de Riudeperes no tenien la jurisdicció del terme, però sí senyoraven bona part de les terres on ara radica el terme de Calldetenes. En extinguir-se aquesta família i desfer-se l'antiga unitat del Castell de Meda, sobre Sant Julià de Vilatorta, el terme de Riudeperes adquirí l'autonomia i la condició de Quadra Civil. La jurisdicció de la quadra pertanyia al rei i era exercida pel veguer d'Osona.

El 1356 el rei va cedir el seu domini a Bernat III de Cabrera, creat comte d'Osona, domini que va durar fins el 1372, després d'aquesta data Riudeperes-Calldetenes va tornar al domini reial i es va unir amb les quadres de Sant Joan de Riuprimer o del Galí, de Golomers i de Tprrellabreta que formaven les Qaudres Unides d'Osona.

Aquesta unió va durar fins a l'època de Carles III en què l'antiga quadre de Riudeperes es denominà "Lugar y Término de San Martin de Reudeperes", i va començar a tenir batlle propi. Entre el 1414 i el 1430, divuit masos ja existien al terme de Riudeperes i el 1553 constaven dinou families, en canvi Calldetenes vivia un fort desenvolupament sobretot durant el segle XVIII quan el bisbe de Vic va erigir i inaugurar una esglèsia el 1778 dedicada a la Mare de Deu de la Mercè.

PÀGINA PRINCIPAL  *  DADES GENERALS
 BREU HISTÒRIA  *  LLOCS D'INTERÈS CULTURAL  *  EMPRESES i COMERÇOS
 ON MENJAR, ON DORMIR  *  FESTES I CELEBRACIONS