NAVÀS

 
 


Sant Genís de Masadella

Els sepulcres de fossa del Neolític son les restes més antigues datades de la vila, però el nom de Navaàs apareix, per primer cop, el 982, llavors Nabares, que es referia a una propietat del monestir de Ripoll, l'actual mas Can Vall.

La progressió va ser lenta, en el segle XIV eren censats set masos: Can Vall, Cal Ribas, la Casa Nova, Soldevila, les Cases, Cal Pere Cases i la Pobla, tots adscrits a la parròquia de Sant Genís de Masadella, però administrativament a Balsareny.

No fou fins el segle XVIII quan Navàs es coneix realment com a poble, quan es construeix el primer carrer, el de Migdia. En la primera meitat del segle XIX, la vila formà part de Castelladral però a finals de segle ja Navàs tenia més habitants que Castelladral i la millora de les comunicacions va contribuir força a l'expansió del poble. L'any 1897 es construí l'església.

La industrialització arriba a Navàs aquest segle, passa de ser una vila agrícola a ser un poble industrial, amb fàbriques històriques com les "Filatures Forcada" o la "Fàbrica Nova". Pau Duarri va fer el primer plànol del poble, la qual cosa va contribuir al creixement urbanístic ja que va projectar un enorme passeig.

En els anys 20 esdevé capital del municipi ja que supera demogràfica i econòmicament Castelladral, es crean escoles i associacions, però la guerra civil acaba amb qualsevol manifestació de caràcter lúdic i cultural.

En l'actualitat, la vila continua creixent, en part per la forta immigració que treballa en les indústries tèxtil i moble de cuina, però no hi ha dubte que és un referent indispensable de la vida social i econòmica del nostre país.

PÀGINA PRINCIPAL  *  DADES GENERALS
 BREU HISTÒRIA  *  LLOCS D'INTERÈS CULTURAL  *  EMPRESES i COMERÇOS
 ON MENJAR, ON DORMIR  *  FESTES I CELEBRACIONS