BREDA

 


Aquests són els principals indrets que el visitant a la vila no pot oblidar...

EL CAMPANAR ROMÀNIC
De totes les edificacions del primitiu monestir benedictí del segle XI, només en queda el campanar romànic de cinc pisos i 32 metres d'altura. És el monument principal, el més bonic i el més antic de la vil·la. Amb la restauració molt encertada de l'any 1.951, va recuperar la seva bellesa original.

ESGLÉSIA GÒTICA
Al gran abat Gispert de Jafer (1.296-1.337), se li deu la construcció de la major part del temple gòtic actual. Al motir dit abat, deixà aixecat tot l'absis amb cinc capelles, la part més artística i airosa. L'escut de la façana correspon a algun dels dos abats Samsó que governaren el Monestir, anys 1.461-1.543. És de suposar que l'església es va acabar en aquest període. Per les seves proporcions i per la seva bellesa, és coneguda con a "Catedral del Montseny". Consta d'una sola nau de 33 metres de llarg per 12'5 d'amplada. La incompresió i quimera ver l'església l'any 1.936, i el foc del 1.939, la varen deixar greument malmesa.

PATI DE L'ABADIA
Al mig del que era l'abadia, hi ha el pati o plaça anomenat Pati de l'Abadia. En el mateix, s'hi troba l'escala per pujar a les dependències monarcals i el pou que donava l'aigua a les necessitats de la comunitat. Després de l'eficient i digna restauració del pati, que va dur a terme la Direcció General del Patrimoni Artístic, deixant al descobert el testimoni d'un passat floreixent i esplendorós, és un dels racons més dignes dins el conjunt monumental històric-artístic de la població. Segle XV.

MUSEU MUNICIPAL JOSEP ARAGAY
El Museu està dedicat monogràficament a l'obra noucentista de Josep Aragay (Barcelona 1889 - Breda 1973). Conté, exposades cronològicament, mostres de la diversificada producció de l'artista. Il·lustracions humorístiques, dibuixos en diferents procediments, gravats a l'aiguafort i pintures a l'aquarel·la i a l'oli. Destaca la gran composició, "Vacances", 1923, i la col·lecció de ceràmiques de tota mena. Aragay fou el pioner de la ceràmica artística a Breda. El Museu està instal·lat des de l'any 1974 a l'absis i al creuer de l'antiga parròquia de Santa Maria s. XII, de la qual resten pintures murals. Ampliat el 1988 forma part dels museus reconeguts per la Generalitat.

CAN TRUNES
Una vella tradició popular ens diu que la casa anomenada Can Trunes (l'actual Bar Montseny) va ser la primera que es va construir a Breda. De la mateixa manera, tradicionalment s'ha dit que la casa que els de Can Trunes tenien més a prop era el mas Buixalleu, de Sant Feliu de Buixalleu. Malgrat tot, de Can Trunes, només se n'han trobat referències del s. XIV - que ja és molt ! -. i s'ha dit que dessota l'edifici que ocupa el Bar Montseny hi podrien haver les restes d'una casa construïda en el s. IX.

ERMITA DE SANTA ANNA
L'existència de l'ermita de Santa Anna és coneguda des de l'any 1624. L'actual edifici religiós data del 1789, tot i que ha patit lleurs modificacions. Cada any, coincidint amb la diada de Santa Anna, el 26 de juliol, al mati s'hi celebra una missa, i a la tarda hi té lloc una reunió de gent i s'hi ballen sardanes.

 PÀGINA PRINCIPAL
 DADES GENERALS  *  BREU HISTÒRIA  *  LLOCS D'INTERÈS CULTURAL
 ON MENJAR, ON DORMIR  *  FESTES I CELEBRACIONS